Membrii Coaliției Locale Rîșcani au beneficiat de o instruire în organizarea Audierilor Publice

Membrii Coaliției Locale și funcționari din cadrul primăriei Rîșcani au participat vineri, 24 septembrie curent, la un seminar de instruire privind organizarea Audierilor Publice. Scopul seminarului a fost de a ajuta administrația locală în procesul de consultare și colectare a opiniilor și ideilor locuitorilor orașului Rîșcani pe marginea priorităților de cheltuieli, proiectului de buget și programului strategic de dezvoltare a localității pentru următoarea perioadă. Totodată, seminarul a avut ca scop și încurajarea cetățenilor, cu precădere a membrilor coaliției locale, la audierile și consultarea bugetului orașului 2022.

Sesiunea a fost prezentată și moderată de către Vasile Grama, expert în bugetare participativă, care a accentuat că: „Audierea publică nu este un forum pentru dezbateri cu cetățenii, ci scopul audierii publice este de a informa, de a educa, de a obține informații, idei, reacții critice, de a asculta cetățenii, înainte ca acestea să fie luate de administrație”.

Expertul a menționat că, este important ca cetățenii să știe că acest proces este unul absolut legal, este un drept al lor de a participa la audieri și este bine să vină pregătiți. Adică: să facă cunoștință prealabilă cu bugetul, cu raportul executării bugetului pe anul precedent, să cunoască unele probleme stringente din localitate, respectiv să se înscrie la luarea de cuvânt înainte sau la începutul audierii.

Denis Țurcanu, secretar al CL Rîșcani, a venit cu completări din experiența anterioară, când notificarea, anunțarea publică despre audierile publice și însăși desfășurarea evenimentului sunt defectuoase din cauza lipsei de personal sau competențe. În acest sens s-a propus ca de această dată structura audierilor să fie mai dinamică și să fie prezentate materiale ajutătoare de către membrii coaliției, care ar putea fi distribuite atât înainte de audiere, cât și în timpul audierii.

Ca materiale ajutătoare vor fi utilizare: sumarul bugetului; bugetul pentru cetățeni; analiza independentă a bugetului, chestionarul privind opinia cetățenilor privind prioritățile bugetare pentru anul 2022.

Pe lângă aceasta, vor fi afișate în locurile publice informația despre audiere, vor fi transmise invitații adiționale anumitor persoane, care au fost implicate în elaborarea bugetului și chestionarea populației.

În prezent, administrația publică colectează opinii de la cetățeni privind prioritățile bugetare pentru anul 2022 prin intermediul unui chestionar, elaborat de echipa proiectului Expert-Grup. Rezultatele acestui sondaj vor fi diseminate în timpul audierii.

Activitatea a fost realizată de AO ”Caroma Nord”, partener regional în cadrul în proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftunge.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftunge.V.

Ремонт тротуара в мемориальном парке

Дорожные работы, Ремонт

11.10.2021

Membrii Coaliției Locale Rîșcani au beneficiat de o instruire în organizarea Audierilor Publice

Бюджет

10.10.2021

Уход за городом

Разное

04.10.2021

Ziua Internațională a Persoanelor în Etate

Праздники

01.10.2021

Открытие бассейна PHOENIX

Благоустройство

19.09.2021

Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova

Заседания

17.09.2021

Уход за городом

Разное

06.09.2021

Борьба с амброзией

Разное

02.09.2021

День независимости Молдовы 27.08.2021

Праздники

27.08.2021

День независимости Республики Молдова

Праздники

26.08.2021

Корзина
X